16 september: fietsen rond en door Brussel met de autoloze zondag

livino

Beste collega-fietsers,
op 16 september is er een autoloze zondag in het ganse Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Mijn ervaring is dat die in Brussel ook écht autoloos is (op de ziekenwagens e.d. na uiteraard) en het is een schitterende gelegenheid om Brussel wat beter te leren kennen zonder het risico omver gereden te worden door monsters van staal en rubber.
Wie fietst er die dag mee rond en door Brussel?
In de voormiddag fietsen we de 'Groene Wandeling' (ja, da's óók een fietsroute). Da's een route van 65 km door Brussel, langs en door de parken en bossen van Brussel (zie ook http://www.leefmilieubrussel.be/Templates/Particuliers/Niveau2.aspx?id=1852). Het routeplan hiervoor is gratis te verkrijgen bij de toeristische dienst van Brussel. Tijdens deze route kunnen we eventueel ook af en toe stoppen om één van de ongetwijfeld vele evenementen te gaan bewonderen.
Afspraak om 9u30 aan de Van Praetbrug in Brussel - zie http://goo.gl/maps/dak6V
Dit is op zéér befietsbare afstand van station Brussel Noord (2,8 km) - Mocht dit moeilijk zijn om terug te vinden via een routeplanner, laat me dan iets weten). Voor wie het toch niet kan laten en met de auto wil komen, las ik op de site (http://www.weekvanvervoering.irisnet.be/nl/praktische-info.html):
HOE RAAK JE IN BRUSSEL?
Neem het openbaar vervoer zo dicht mogelijk bij huis. De NMBS biedt een speciaal "mobiliteitsbiljet" aan waarmee je in een wip in hartje Brussel geraakt. Met de wagen rij je naar parking C van de Heizel (11.000 plaatsen – 5 euro voor een hele dag) en een pendeldienst van de MIVB brengt je naar het dichtstbijzijnde metrostation. De andere overstapparkings langs de rand van het gewest zijn aangegeven vanaf de Ring. Let op: het aantal plaatsen is beperkt.

Route Brussel Noord --> Van Praetbrug (3 km): http://goo.gl/maps/LiR3C
Route Parking C --> Van Praetbrug (5 km): http://goo.gl/maps/F0pS9
Deze brug ligt op de 'Groene Wandeling', die we vandaar in tegenwijzerszin rond Brussel volgen. Onderweg komen we ongetwijfeld cafeetjes en terrasjes tegen, mocht dit nodig zijn.

Naar schatting komen we dan in de vroege namiddag opnieuw aan op de startplek. Van daaruit kunnen we een aantal van de grote Brusselse lanen, waar je doorgaans omver gereden wordt door ingeblikte mensen, verkennen. 't Schijnt een hele ervaring te zijn om eens door de tunnels te fietsen waar je meestal alleen maar over hoort op de radio, als er weer een ongeval gebeurd is en er file is op de 'Kleine Ring'.

Later die namiddag wil ik zeker nog naar 'de tuin van Jeroen' gaan (zie onderaan). Er zijn echter ook een heleboel andere activiteiten. Wat mij betreft hoeft niet iedereen die namiddag hetzelfde te bezoeken, maar dat kunnen we dan ter plekke bespreken. Meer activiteiten die dag: http://www.weekvanvervoering.irisnet.be/nl/activiteiten/activiteiten.htm...
---
Een extra idee voor autoloze zondag?
Zondag 16 september 2012
animatie- muziek – tentoonstelling foto’s Tram 66 – tentoonstelling kindertekeningen
Ekla betekent ‘schittering’ en is ook de naam van een oud bier dat gebrouwen werd in Molenbeek. We willen laten zien dat je van een doodse omgeving een bruisende buurt kan maken waar inwoners een ‘schitterende’ omschakeling kunnen aanbrengen.
Kom er mee van genieten. Inkom: gratis. De tuin is de hele dag toegankelijk.
Afspraak: in de tuin van Jeroen -
‘l’ Ekla’- hoek Ninoofse steeweg – Vandepereboomlaan.St- Jan s-Molenbeek
(vlak naast Metro Weststation)
---
Geïnteresseerd om mee te fietsen? Mail dan naar Lieven Muyldermans (lieven punt muyldermans apekrul vdab punt be) vóór vrijdag 14/9 om 16u30.
Tot zondag?
Lieven

Benny

Dag Lieven,

graag had ik meegefietst, de gids heb ik reeds een jaar of zo in mijn bezit, maar het is er nog niet van gekomen om deze toch wel interessante, niet alledaagse route rond de hoofdstad te volmaken.

Praktisch:
ik kom van Oostende, ik vertrek met de trein van 7u42; aankomst Noordstation om 9u05.
de route die u voorstelt is duidelijk genoeg voor mij!
mvg
Benny