Deore groep of LX

Tom Mondelaers

Hallo,

Ik heb mij vorige week een fiets laten aanmeten bij een fietsspeciaalzaak in Paal-Beringen. Daar verdelen ze sinds kort het Nederlandse merk Snel. Ik denk eraan een Snel Safari te kopen, afgemonteerd met een Shimano Deore groep, met allerlei persoonlijke opties (Brookszadel. Dit jaar zal ik voornamelijk lange ritten maken in het weekend en misschien in het najaar een fietsreis van een paar dagen. Volgend jaar komt er waarschijnlijk wel een echte fietreis in Europa.

Is Deore voor mij een goede keuze, of tel ik best meteen 200 euro meer neer voor LX? Ik kan natuurlijk snoeien in de opties om de meerprijs te compenseren...

Alvast bedankt voor het antwoord,

koen12

Beste Tom,
ik heb bijna 10 jaar geleden een Safari bij Snel (Utrecht: wast toen nog niet te verkrijgen in België) gekocht. LX-afgemonteerd. Sinds kort ook met een Brooks-zadel. Nog geen moment spijt van gehad. En hij rijdt nog steeds (na ettelijke fietsvakanties) als nieuw. Geweldige fiets.
koen
Ps Bij Snel werken ze altijd met de volledige groep.

kevin2

Deore is zeker goed genoeg voor een trekkingfiets. Je moet weten dat de deore groepen van nu de LX groepen van 2 jaar terug zijn en de XT groepen van 5 jaar geleden. Het materiaal wordt elk jaar, of om de twee jaar helemaal vernieuwd (ik gebruik opzettelijk niet 'verbeterd'...)
Ik hoor op dit forum trouwens niets over de nieuwe SLX groep?

Maarten8

Ik heb Deore Lx. Enige uitzondering is mijn ketting (XT) en mijn cassette (XTR). LX is volgens mij de beste keuze. Een XT ketting is beter, een Deore voorderailleur is zeker voldoende, V-brakes zou ik enkel XT kiezen of Magura velgremmen. De remmen zou ik dan XT kiezen omdat die niet nagekeken hoeven te worden bij slijtage van de remblokjes. Het is namelijk zo dat XT v-brakes anders werken dan Deore, LX of Alivio. De remblokjes worden parallel naar de velg toe getrokken en niet schuin.

Alex1

Zelf heb ik bij Vlerick voor LX gekozen...duurder zou ik zeker niet gaan, want ik weet niet in welke streken je verzeild zult geraken, maar er zijn landen dat je allen deore en LX zult vinden; dus moest je problemen hebben met XT, XTR, of rholoffnaaf...dan sta je daar schoon!
Kan zijn dat deore goed genoeg is, maar LX is toch beter kwaliteit...

Succes met je keuze en zou eens wat rondneuzen op net en vergelijkingstests opzoeken...hier of op sits van wereldfietser...of googelen...

Alex

Erik

LX is zelfs beter dan XT volgens Laurent van Vlerick Fietsen.
Volgens mij hoef je helemaal niet over de grens te gaan voor een fiets van top-kwaliteit. Ik rij nu dagelijks met een Vlerick naar overal (10.000km per jaar) en ben nog altijd super-tevreden over m'n no-nonsense trekkingfiets.
Erik

Diane

hallo,

hoeveel ga je betalen voor die snel fiets? op welke opties zoek je te besparen ?
je moet ook eens goed kijken of je wel de volledige groep krijgt,
ik meen me zelfs te herinneren dat een snel fiets met dezelfde opties duurder uit kwam dan onze vlerick, waar we supertevreden over zijn :-)

aan luc: zijn dat wel gekwalificeerde fietsenmakers waar je gaat, want die klussen die je opnoemt zijn toch niet zo moeilijk hé,

als voorbereiding op je cursus kan je misschien het handboek fietsreparaties, moderne stap-voor-stap handleiding van rob van der plas aanschaffen :-)

fiets ze :-)

Luc11

hey,
ik fiets zelf met een vlerick en moet zeggen dat het een fantastische fiets is - de echte kwaliteit van zo'n fiets komt pas tot uiting wanneer hij volgestouwd is met zakken. Volgens de heer Vlerick is deore LX de beste shimanogroep voor trekkingfietsen - en heb er alleen nog maar plezier van gehad. Heb enkel last van fietsenmakers die de herstellingen aan mijn fiets (nieuwe pion steken, ketting, derailleurs afstellen e.d.) niet goed verrichten - vandaar ga'k in september zelf een opleiding fietsmechanica volgen. Dus LX is uitstekende kwaliteit - maar ik kan me voorstellen dat de gewone deore ook prima is!

bono

he
neem lx xt is de zelfde kwaliteid alleen lichter en duurder en sleitgevoeliger
het is zelf zo dat ik mijn midden blad vervangen heb door oliveo voor een vakantie van 7000 km en ge ziet er niks aan zelf mijn fietsen maker kon het niet geloven
veel geluk met uw keuze
bono

Catemaron

Tja, persoonlijk ben ik het type die graag het beste koopt en liever doorspaart dan met minder genoegen te nemen. Dus ik heb zelf een XT groep. Dit is misschien iets tegenstrijdig geantwoord want er bestaat ook nog XTR. Voor een vakantiefiets bestaat in NL dacht ik wel een consensus dat een LX groep de basis is.
Toen ik voor de keuze stond met mijn fiets waren mijn overwegingen als volgt:
Deore is voor stadsfietsen
LX is voor vakantiefietsen
XT geeft meer schakelconfort
XTR is voor wedstrijden.

Wedstrijd spullen wil ik niet want goede wedstrijdrijders hebben vaak een sponsor die voor vervanging van de onderdelen opdraait en ik moet zelf betalen!
Stadfiets spullen wil ik niet want dat is te degelijk en gemaakt voor mensen die niet om fietsen geven. Dus geen onderhoud plegen en daardoor niet door hebben dat ze zwaarder fietsen dan nodig is.
Blijft over de LX en de XT groep.

Je kan ook anders redeneren.
Met mijn vorige fiets heb ik 25 jaar gefiets omdat ik in al die jaren geen fiets ben tegengekomen die fijner fietste dan de fiets die ik had. Wie is nu het goedkoopste uit? Mijn persoonlijke filosofie is daarom: koop de beste spullen die er zijn en zorg er goed voor dan ben je uiteindelijk het goedkoopste uit.