Een fietstocht door Denemarken in 1958

Martin E. van D...

Ik heb onlangs oude negatievenalbums van mijn vader bekeken, zeg maar uit de periode van 1933 t/m 1961! Daarbij ontdekte ik negatieven van de fietstocht van mijn ouders door Denemarken in 1958. Ik was toen een ukkie van 7 jaar. De zorg van de drie kinderen werd tijdens hun fietstocht aan de grootouders overgelaten. Het heeft mij veel moeite gekost welke fietsroute zij hebben verreden. Ik heb getracht de foto’s in de juiste volgorde te krijgen. Op de transparante papieren negatievenmappen noteerde mijn vader in de rand wat plaatsnamen, die bij de negatieven hoorden. Ik pakte de kaart van Denemarken erbij en ook met behulp van Google Earth probeerde ik gebouwen te lokaliseren. Bijvoorbeeld het stationsgebouw van Padborg, dat nog steeds bestaat zoals op de foto. Dacht ik dat zij in Flensburg waren uitgestapt, want ik heb ik 1981 ongeveer dezelfde fietstocht gemaakt (in omgekeerde richting). Niet Flensburg dus, maar in Padborg. Alleen dankzij Google Earth. En de twee witte kerktorens van Broager is ook op die manier gevonden. Ik heb die kerk zelf ook gezien, maar ik wist niet meer waar. Mijn vader en moeder vertrokken vanaf station Hilversum naar Denemarken. In Oldenzaal koppelde men er een heuse stoomlocomotief voor, om de treinreis door Duitsland voort te zetten.
Het was een gecombineerde kampeer-jeugdherberg-fietstocht. Dus bij mooi weer werd de tent opgezet (een „Wervelwind” van Slee Utrecht uit 1952, die hebben wij nog), bij slecht weer in de jeugdherberg overnachten.
Helaas zijn mijn ouders lang niet meer in leven zodat ik nog met vragen blijf zitten. Ik ben urenlang met de negatievenscanner bezig geweest en daarna stipjes of vuiltjes weggecorrigeerd en de contrasten bijgesteld. Zie hier het resultaat!
http://www.mijnalbum.nl/Album=3QWOVEXE
Veel kijkplezier !
Ik wil erbij zeggen dat mijn vader twee camera''s bij zich had, één voor kleurendia''s en één voor zwart-wit foto''s. Er bestaan kleurendia''s van hun fietstocht door Denemarken, maar die dia''s bevinden zich bij mijn broer in Heemskerk. En hij wil niets van familiebanden weten.

Erik

waardevolle herinneringen
prachtige historische foto's van je ouders
Denemarken is nog steeds een prachtig land om per fiets te verkennen.
(en over de houding je broer laat ik me niet uit)
groeten,
/erik