fiets panne (geen vraag)

nath

effe ons pechverhaal vertellen!

Gelukkig allemaal gebeurd in het prille begin van ons fietsvakantie. Ik had reeds drie maanden op voorhand ons tickets besteld voor de tgv van lille naar lyon voor welgeteld 50€ voor ons beiden! Idem voor de terugreis, 115€ voor van Barcelona naar Lille 3 weken later. Wij dus behoorlijk blij dat we zo goedkoop (en ook vooral snel) konden reizen van hier naar het zuiden en omgekeerd. De dag was aangekomen voor de tgv te nemen naar Lyon. Wij aangekomen in lille station en mijn vriend begint zijn fiets te demonteren voor in een fiesthoes te steken. Dan begint hij aan mijn fiets. En opeens *krak*, de derailleur 'hanger' breekt in 2. Gedaan met fietsreis! Wij daar nog gaan vragen in fietsenwinkel in buurt wat we konden doen, maar daar bleek dus idd dat zo'n pat (zo noemt het) eigen aan de fiets is, en dat we dat zullen moeten bestellen. Wij dus terug naar huis en naar de dichtsbijzijnde fietsenwinkel snel een fiets gaan kopen, want ge hebt maar 1 keer per jaar 3 weken zomerverlof dus er mag géén dag verloren gaan!;)
Gelukkig hadden ze een paar kleine fietsen op voorraad (ik meet maar 1.58m), en heb ik na 2 fietsen testen beslist om te gaan voor de giant terrago 3! Tot in de late avond onderdelen van mijn oude gt overgezet naar mijn nieuwe fiets, zoals bagagedrager, pedalen, computerke, zadel, banden. En snel een tourke gedaan rond de watersportbaan te gent, en beslist dat ik (of de fiets) er klaar voor was. De volgende dag dan maar in een zwart weekend met de auto richting zuiden en fietsen mee. Gelukkig hadden we een plekje in het zuiden waar we onze auto 3 weken konden achterlaten.
We hebben dan uiteindelijk onze vakantie aangepast ipv van lyon naar barcelona hebben we een tourke centraal massief gedaan. Het was verdoemd warm en de zon prikte. Maar het was plezant en de fiets, zonder voorbereiding gekocht op 5 minuten, viel meer dan goed mee! Zithouding was gelukkig perfect! Geen technische mankementen meegemaakt (we hebben dikwijls onverhard gereden en velgen hebben het ook uitgehouden!)
Eind goed al goed!

Nog iemand een pechverhaal?

nathalie (terug aan het werk)

Wouter Beliën

Alle Nathalie, ge lijkt wel voor de pech geboren! Volgend jaar opnieuw met de fiets op vakantie, derde keer goeie keer hopelijk?

Wij hebben trouwens iets gelijkaardig met zo’n ‘pad’ meegemaakt, 2 jaar geleden, op een verlengd fietsweekend... Het was het weekend van 21 juli 2007 geloof ik, we zouden met onze Jonas in de fietskar 3 dagen gaan fietsen, gewoon in Vlaanderen, knooppunten volgen enzo. Niks bijzonders dus, maar we hadden er wel al lang naar uitgekeken.

Onze Giant-fietsen waren pico bello in orde, ware het niet dat mijn achterderailleur al weken/maanden scheef stond, in de richting van m’n achterwiel, als gevolg van fietsvervoer per vliegtuig tijdens een eerdere vakantie. Maar ik schakelde nog opperbest, dus had het maar zo gelaten.

Tot dat fietsweekend... we waren net een tiental kilometers van huis, aan het enige (!) bergske van de route aangekomen. Ik schakelde dus naar het kleinste verzet vanachter, waardoor de derailleur heel dicht naar het achterwiel wordt gebracht. En toen gebeurde het ondenkbare: krak!, door zijn scheve stand was de versnelling tussen het achterwiel geraakt en afgebroken aan de pad! Nu kan ik aan een fiets heel wat repareren, maar zo’n pad is fietsspecifiek, en is zeker niet iets dat ik altijd bij de hand heb. En het was dus een feestdag... alle fietsenmakers gesloten... We zagen onze fietsvakantie al in het water vallen!

Dan toch maar tegen beter weten in op zoek gegaan naar een oplossing... aangebeld bij de privé-woning van een fietsenmaker een paar straten verder, die gelukkig kwam opendoen. Zelf kon ie niks voor ons doen, maar hij kende wel een Giant-dealer een paar km verder. Want we hadden een Giant-dealer nodig, en niks anders, omwille van het specifieke karakter van zo’n pad. Hij heeft die man vervolgens opgebeld en wat bleek, die was ondanks de feestelijkheden aan het werk... een wonder! Na wat geklungel aan m’n fiets (om de ketting in te korten en op een vast tandwiel te leggen) kon ik op weg. En ongelooflijk maar waar: de brave werkende man had alle beschadigde onderdelen in voorraad, inclusief de pad... ik sprong zowat een gat in de lucht! De man is zelfs zo vriendelijk geweest om alles onmiddellijk te repareren...

En zo konden we, met een paar uren oponthoud, ons fietsweekend toch nog verder zetten. Maar het was kantje boordje... geef toe dat we heel veel geluk hebben gehad!

Wouter

nath

allee hup dit jaar weer vertrokken en weer pech gehad ...

dit jaar bij een afdaling van de montrond in Metabief (FR) met fiets incl bagage uitgegleden over steentjes op asfalt.
Gevolg: gebroken onderarm.
Terug naar huis!

Wat gaat er volgend jaar gebeuren?

nath

Wilfred

Niet echt zo een erg pechverhaal, ik was in tsjechië onderweg, op m'n rustdag (een dag van weinig fietsactiviteit), ik zou uit praag fietsen en op de eerste beste mooie kampeerplaats halt houden. Op m'n kampeerkaart stond een camping op 25 kilometer. Het was al in de late namiddag, maar dat leek me in ieder geval wel haalbaar.

Na een tijdje fietsen over aangeduide fietsroutes, wijst die pijl aan dat ik over een 'weg' moet die op dat moment gebruikt wordt als werfweg, onder de modder. Maar ik denk zo ver zal dat dan ook wel niet zijn. Ik rijd erover en na een paar honderd meter lopen m'n wielen aan, maar ik kom nog vooruit. Even later lukt dat ook niet meer, maar ik denk zo lang zal deze werfweg dan wel niet zijn, uiteindelijk 3 a 4 km de fiets moet slepen/dragen om er te geraken. Dan nog een hele tijd met regenwater en een stok de smurrie losgemaakt tot ik verder kon. Het was al heel de dag aan het motregenen.

Er stond overigens aan het eind van de werfweg een fietsroutepijltje, de werfweg was dus geen persoonlijke vergissing.

Toen reed ik verder en een uurtje later was ik terug aan een punt voor de beruchte werfweg, dus ook nog eens heel die afstand voor niks afgelegd. Nu ja ondertussen was van een rustdag allang geen sprake meer. Vanaf dan dus maar eventjes de niet zo drukke autowegen gebruikt, om zeker geen fouten meer te maken.

Eindelijk tegen een een uur of 9 's avonds was ik dan in het dorp waar volgens de kaart een 'updated' camping zou moeten zijn. De 'receptie' was dicht dus ik zet m'n tent op naast wat andere tenten, en ga slapen, 's morgens ga ik naar het toilet, het gebouw waarvan ik dacht dat het een toilet was, dat was ooit een toilet, net zoals de camping ooit camping was. En enkel nog gebruikt werd door wat vissers. Dus ook geen douche, enzovoort.

Dat moet mijn meest pechvolle fietsdag geweest zijn, erger moet het niet worden. Had nog gekund, als 's morgens de fiets weg was geweest, maar die stond er gelukkig nog wel.

Groeten,

Wilfred