fietsen in hongarije

hannie2

wij willen van de zomer een 3 weekse fietstocht maken in hongarije, starten van uit de neusiedelsee-balaton meer-szeged .
wie heeft hier leuke tips voor ,we gaan met fiets en tenten willen ongeveer een 1000 km fietsen.
vorig jaar hebben we de limes route 2 gefietst van wenen tot szeged, deze route is erg mooi echt om ieder aan te bevelen om te doen.
groetjes hannie

Christine Werven

Wij gaan deze zomer ook fietsen in Hongarije. Hebben een rit van ongeveer 1900 km uitgezet op de kaarten van de map 'radwanderen in ungarn-kerekparturak-magyarorszagon
met 100 tours voor de fiets'. Wij starten in Wenen. Gaan niet met de Citynightline omdat die alleen goedkoop is als je lang van te voren ook de rugreis al boekt. Wij willen vrij zijn in de terugreisdatum en dan is een slaapcoupe, geboekt op dag van vertrek, heel erg prijzig. We hebben gesloten met de auto naar Kufstein te reizen en daar de rechtstreekse trein naar Wenen te nemen. Als je kijkt op www.citynightline.ch vind je trouwens alle prijzen van deze trein, voor vroegboeken en laatboeken.
Veel fietsplezier allemaal.
Christine en Rien.

hannie2

Hallo Geert en Davy,
de vraag wat kost de treinreis naar duitsland ,dat weet ik niet ,maar van wenen naar Raijka,dat kost ongeveer 15 euro je kunt als van belgie uit met de trein gaat al een ticket kopen voor je fiets tot in hongarije dat is het goedkoopst ( ik ben een nederlandse) want je betaald per land en van helmond naar raijka kost 15 euro enkele reis per fiets,anders kijk eens op WWW.treinreiswinkel.nl deze is in leiden en van daar uit kun je ook alles boeken en je vragen stellen .ze mailen je dan terug allen de citynichtline kun je al 6 maanden van tevoren boeken en dan is de kans groter dat je de goedkope tickets hebt.wij hebben de kaart radwanderen in ungarn-kerekparturak-magyarorszagon
met 100 tours voor de fiets in is op schaal 1:250000 en heeft tevens toeristische informatie over de tours die beschreven staan.dit is een maphopelijk hebben jullie hier iets aan .
de groetjes uit brabant hannie

Geert Dewit

Het wegennet in Hongarije is inderdaad niet zo dicht. Tijdens een vorige Hongarije-reis gebruikten wij een Michelin-kaart, schaal 1:400 000. Voldoende om op te fietsen, maar helaas stonden niet alle wegen er op. Voor volgende zomer hebben we een kaart van Reise Know How gekocht, schaal 1:550 000. Ondanks de schaal toch meer gedetaileerde info dan de Michelin (bijv hoogtelijnen). De kaart van de toeristische dienst is een interessante kaart wat fietsroutes betreft, zoals ik hogerop reeds vermelde, maar ik zou ze niet als enige kaart gebruiken. Eens je je naast de routes gaat begeven, is het moeilijker op deze kaart in te schatten wat de grootte of drukte van een weg is. Alle wegen zijn bruin. De rood-geel-wit-code om een weg in te kleuren spreekt mij toch nog meer aan.

Ook goed om weten:
Michelin kaarten scheuren nogal snel in de vouwen. Reise Know How kaarten zijn uit duurzamer papier gemaakt. De vouwen scheuren niet snel door en het papier zou ook meer tegen water bestand zijn.

Geert

Davy3

Dag allen,

De fietskaart waarover sprake, had ik idd. besteld en is gisteren toegekomen met de post (op de toeristische dienst vertelden ze me dat ze er nog een aantal hadden - hoewel die op de Belgische site niet aangegeven staan)
Wat ik me hierbij wel afvraag is of de schaal 1:550000 haalbaar is om mee te fietsen in Hongarije? Ik kan me voorstellen dat er niet zoveel wegen zijn aldaar, maar die schaal lijkt me toch wel zeer groot...

Geert Dewit

Hoi Davy, en nog eens Dag Hannie,

Wat betreft fietsroutes in Hongarije kan ik jullie dit nog meegeven. Er bestaat een mooie kaart, Hungary Cycling Map, uitgegeven door de Hongaarse toeristische dienst, op schaal 1:550 000. Er staan 12 lange afstandsfietsroutes uitgetekend en de wegen waar je niet mag fietsen staat er eveneens op aangeduid. Dat laatste is belangrijk, want soms wel een probleem in Hongarije als je er op voorhand niet van op de hoogte bent. Davy, die kaart zit wellicht tussen de info die je gekregen hebt van de toeristische dienst.

Ook interessant is het boekje 'Radurlaub in Ungarn'. Het is een Duitstalige uitgave met 32 beschreven lange afstandsroutes in Hongarije. Sommige routes zijn circulair, andere niet. Met wat fantasie kun je enkele routes aaneen knopen en zo het ganse land doorkruisen. Wij hebben het boekje 7 jaar geleden gekocht bij Nomade in Leuven. Het is een uitgave uit 1992, maar misschien is er intussen een recentere versie uit. Informeer je daarvoor eens bij Nomade, ze hebben een ieder jaar een standje op de fietsreisbeurs in Retie. (www.nomade.be)

Groetjes en veel plezier op de fiets (en met de voorbereiding)

Geert

(Dit wil ik nog effe kwijt: 't Is echt fijn een passie te kunnen delen!)

Davy3

Hallo,

Wij plannen voor deze zomer ook een stukje hongarije (daarna richting slovenie en aankomen in venetie (It)). Wat hongarije betreft heb ik toevallig deze week een aantal kaarten/brochurkes aangevraagd via de hongaarse toeristische dienst (zie ook http://www.hongaarsverkeersbureau.nl/menu10.php?lg=nl)
en deze zijn vandaag toegekomen.

Fietsen jullie er zomaar op los of volgen jullie een bepaalde route?? Er zijn er nl. een aantal te vinden in hongarije (zie toeristische dienst of ook op http://www.goanywhere.info/Brochures/Europe/Hungary/holland/Ontdek-Honga...)

Mss wat off topic, maar toch, Wij dachten om met het vliegtuig te gaan naar boedapest, maar als ik zo zie dat de treinreis keulen-wenen zo'n 40€ is... Heb je ook enig idee hoeveel de rest van het traject kost? naar Dusseldorf/keulen van uit Belgie en dan het stuk Wenen hongarije?

Groetjes,
Davy

hannie

Hallo Geert,
leuk dat gereageerd hebt,en ja je kunt de grens over bij Janossomorja maar ook in pamhagen of op hongaars pomogy.
wij gaan met de trein tot neusiedel am see
dit is de city nichtline die vertrekt van uit dusseldorf of keulen en gaat tot wenen voor 29 euro per persoon en de fietsen kosten 12 euro en dan nemen we de lokale trein naar neusiedel am see
vorig jaar zij we zo ook gegaan en dat is ons zeer goed bevalen je hebt voor dit geld slaapstoelen je vertrekt om 20.00uur en om 9.15uur smorgens ben je in wenen.probeer niet in het weekend inszeged te zijn dan heb je veel geluid overlast op de camping dat komt door de disco die in szeged zijn verder is het een hele mooi de camping en ook het stadje zelfis ook heel leuk, zelf willen we ook nog een keer naar Roemenie maar dat wordt pas 2007 niet genoeg vakantie dagen, laat ook weten hoe het lullie in roemenie is gegaan.
groetjes Hannie :ons email Williehannie@msn.com

Geert Dewit

Dag Hannie,

Wij gaan volgende zomer ook fietsen in Hongarije en we starten ook aan de Neusiedler See. We blijven in eerste instantie wel iets noordelijker dan jullie. In plaats van het Balatonmeer mikken we op het Valencei meer (of Valencei-tó). Dat ligt ten noord-oosten van het Balatonmeer in het verlengde ervan. Naar het schijnt is het daar minstens even aangenaam vertoeven voor wie van water houdt, maar een stuk minder druk. Dus wellicht plezanter voor een rustpauze van één of meer dagen.(misschien een tip voor jullie ook?) In Szeged komen we eveneens, maar tegen dan is het al september en hebben we er al een toertje Roemenië op zitten.
Wij gaan eerst met de fietsbus naar Podersdorf aan de Neusiedler See. Nemen jullie ook de bus? Zo ja, waar gaan jullie de grens Oostenrijk-Hongarije over? Het is mij nog niet helemaal duidelijk of we vanuit Andau naar Jánossomorja kunnen (mogen) fietsen.

Begin maar al uw Hongaars te oefenen. Nie simpel!!!

Groeten
Geert