fietsen in IJsland -> gas en water ?

Andy4

Hallo,

In augustus gaan we drie weken rondfietsen in IJsland. Heeft er iemand ervaring met de beschikbaarheid van campingaz (cartouches CV470 of CV270 met klepsysteem zodat de brander er telkens van af gehaald kan worden)? Vooral in het binnenland (bv Kjolur) lijkt ons dit een probleem. Of is een benzinebrander toch aangewezen? Hoe zit het met water bevoorrading in het binnenland (rivieren?)(filter nodig?) ?

Alvast bedankt,

Andy

danny

Ik ben in de zomer van 2003 6 weken in ijsland op fietsvakantie geweest. zowel de ringweg als binnelandroute Askia - sprengisandur - kjolur. Wij hebben wel een benzinebrander omdat benzine overal te verkrijgen is. campinggaz is op beperkte plaatsen te verkrijgen. op de camping vlakbij de luchthaven staan vaak nog busjes gaz die bruikbaar zijn.
Wij hebben een waterfilter mee genomen maar niet gebruikt, wij namen in het binneland 2 lege pet flessen cola van 2 liter. Deze zijn zeer sterk en geven geen smaak af, wat waterzakken soms wel doen.
Geniet van je vakantie het is en onvergetelijke gebeurtenis.

Meert Peter - S...

hallo,

Een 6-tal jaar geleden zijn Peter en ik Ijsland gaan verkennen en ook de Kjolur-route genomen om het binnenland door te steken.
We hebben altijd een benzinebrander meegehad en de rivieren zijn gletserwaters wat ons niet echt ideaal leek om van te drinken. Een waterzak meenemen lijkt me idealer.
Vergeet zeker je zwembroek niet want de warm waterbaden zijn ideaal! Je komt ze zelf in het binnen-
land tegen.

Veel plezier

Geert Dewit

Dag Andy,

Een geweldig plan! IJsland staat ook nog op mijn lijstje, maar voorlopig komt het er nog niet van.
Wat het gas betreft. Uit ervaring weet ik dat gas bij koude temperaturen niet volledig ontspant. Een gascartouche moet je dan dus reeds vervangen, ook al is ze niet volledig leeg. En IJsland is in de zomer toch niet echt warm naar onze normen. Bij regen en bewolkt weer zakt het daar toch wel onder de 10?, denk ik. Dan brandt gas al niet meer op z'n volledige capaciteit. Bij benzine heb je dat probleem niet. Zelfs poolreizigers gebruiken benzinebranders. Benzine kun je tot de laatste druppel opgebruiken doordat je je voorraadfles telkens opnieuw onder druk kunt zetten met een pompje.
De reden waarom wij benzine gebruiken, is omdat benzine overal verkrijgbaar is. Ook in IJsland is dat zeker geen probleem. Maar campinggas???

Groeten en goede reis!

Geert

PS: nadeel van benzine is wel dat het 'vuil' is, waardoor de brander kan verstoppen. Daarom gebruik je best zogenaamde 'kookpuntbenzine'. Dit is hele zuivere benzine, te koop in buitensportzaken onder de merknaam 'Coleman'. Onze branders (Merk: MSR) werken echter op alle minerale, vloeibare brandstoffen, dus ook petroleum, diesel,... , maar dus geen spiritus.