fietsen op Duitse treinen

paul6

We fietsen binnenkort het eerste deel van de Limesroute tot Regensburg.
De terugweg willen we per trein doen.
Gaat dit vlot in Duitsland. Moet er op voorhand gereserveerd worden? Heeft iemand ervaring?

André Ramault

Paul,
In Belgische stations kan gereserveerd worden voor fietsvervoer op Duitse treinen. Helaas beweren veel bedienden op de NMBS-infokantoren radikaal dat zo'n reservatie niet kan (uit onwetendheid of luiheid). Bij een minderheid kun je gelukkig wel terecht.
In de afgelopen 14 dagen speelde ik naar twee Vakantiefietsers de namen door van twee bedienden in het Brugse station die wel kunnen (willen) reserveren; een keer voor de CityNightLine Keulen-Wenen en een keer voor het traject Keulen-Cham (Duits-Tsjechische grens).

Helaas kan voor de fiets niet gereserveerd worden op het Belgische traject. Van Leuven kom je mits twee overstappen in Keulen: Leuven-Luik-Aachen-Keulen. Vertrek desnoods in Leuven met een te vroege trein om je aansluiting in Keulen niet te missen. Op de trajecten Luik-Aachen en Aachen-Keulen is fietsvervoer geen enkel probleem.
Raad: laat je op de infodienst in Leuven niet afschrikken door bedienden die beweren dat reserveren voor het Duitse traject niet kan. Assertiviteit van uw kant is dan aangewezen! Veel succes.
André

paul6

Andre, of iemand anders,

Kan er vanuit België op Duitse treinen gereserveerd worden voor fietsvervoer?

Kan er op het traject Brussel (Leuven) - Keulen gereserveerd worden voor fietsvervoer vanuit een België?

Paul

André Ramault

Dag Paul,

Ik heb al behoorlijk wat ervaring met de fiets op Duitse treinen.
Op bepaalde trajecten is fietsreservatie verplicht, op andere 'aanbevolen'. Op de vertrekdag kun je in principe niet meer reserveren, omdat loketbedienden geen zicht hebben op het aantal vrije fietsplaatsen van die dag. Wie zonder fietsreservatie vertrekt, doet dat op eigen risico. Een strenge conducteur kan je fiets weigeren in een overvol fietscompartiment. Ik vertrok meermaals zonder fietsreservatie, en mits de fietsen een beetje compact te stapelen, ging dat tot hiertoe altijd goed.
De loketmensen hebben wel zicht op het aantal vrije fietsplaatsen voor de volgende dag en je kunt reserveren in geval er vrije fietsplaatsen zijn.

Vanuit Regensburg is er geen rechtstreekse treinverbinding met fietsvervoer naar Brussel. De vlugste verbinding is m.i. de volgende:

Regensburg V 08.33 u - Köln A 14.05 u (IC trein)
Köln V 14.17 u - Aachen A 15.09 u (RE trein)
Aachen V 16.36 u - Luik A 17.25 u (Regional Express)
Luik V 17.58 u - Brussel A 19.07 u (IC trein)

Met de trein doe je ongeveer 10.30 uur over de afstand van Regensburg naar Brussel. Zo vlug kun je niet fietsen...

Geniet evenveel als ik van de Limes-route en van het prachtige traject voorbij Mainz.