Fietsverzekering

Anonymous

Onze redactie kreeg de volgende vraag binnen:

'Ik wil graag navragen of jullie een verzekeringsmaatschappij kennen die ook fietsen repatrieert bij een ongeval of schade aan de fiets.

Hebben jullie daar ervaring mee en zo ja, welke maatschappij(en) kunnen jullie aanraden ?'

Als bezoekers van dit forum, kunnen jullie hierop misschien antwoorden ?

Alvast bedankt,
de Vakantiefietser

webmaster

Lucsje

Beste allemaal,

In mei 2014 gaan we met 5 vrienden fietsen van Brugge naar Compostela. De voorbereidingen zijn gestart en hiermee ook het zoeken naar oplossingen voor praktische problemen.
Eén van de problemen is wat als wij ziek worden of een ongeval krijgen. Via het forum gevonden dat je goed verzekerd bent voor ziekte en ongeval via je ziekenfonds. De naam van eurocross is veranderd naar mutas (www.mutas.be). Voor ons zal er goed gezorgd worden indien er iets voorvalt, maar zal dit ook nog zo zijn voor onze trouwe vriend 'onze fiets'?
Een tweede probleem dat ik aan de groep wil voorleggen is, wat als er tijdens je fietsvakantie iets ernstigs gebeurd met één van je naasten waardoor je meteen naar het thuisfront moet terugkeren. Dit wordt niet gedekt door je ziekenfonds, dus zal je andere verzekering moeten afsluiten om zelf zo vlug mogelijk te kunnen terugkeren. Diverse maatschappijen verkopen een reisbijstandsverzekering die ervoor zorgt dat je zo vlug mogelijk kan terugkeren, vaak kan je het voertuig meeverzekeren, maar een fiets wordt door de meesten niet gezien als een voertuig.
Zijn er hier vakantiefietsers die een bijkomende verzekering hebben afgesloten voor reisbijstand tijdens een fietsvakantie die zowel geldt voor de persoon als voor de bagage en het materiaal.
Graag verneem ik jullie ervaringen hieromtrent. Alvast bedankt.

Yannic Vanacker

Jan,

Volgens mijn ervaring is de fiets sowieso inbegrepen in uw brandverzekering hoor. Ikzelf heb ook geïnformeerd voor een soort omnium-verzekering bij FIDEA twv 1500 Euro en dit was mogelijk voor een jaarlijkse premie van 'slechts' 118 Euro. Er waren wel een paar voorwaarden aan verbonden doch het kon.

jan18

Uiteindelijk de oplossing gevonden denk ik.
We hebben de fietsen laten opnemen in de woningpolis (brandverzekering). Dit is wel op jaarbasis maar je bent dan wel verzekerd tegen alles en nog wat in geval van breuk, beschadiging of diefstal. Wij hebben onze fiets samen met onze tassen als set laten verzekeren, dit kwam op 230,10€ op jaarbasis. Niet alleen goed voor onze nakende reis maar meteen ook voor alle mogelijke fietsuitstapjes.
Samen met een reisbijstandsverzekering (68€) voor enkel de reis is een mogelijke repatriering ook gegarandeerd.
Alles geregeld bij Vitas via KBC.

Jan

jan18

Vandaag inlichtingen gaan inwinnen voor een reisbijstandsverzekering van VAB.
Je kan je bagage laten verzekeren tegen diefstal met uitsluitsel van gps, fototoestel en andere dure spullen. De persoonlijke spullen die wel worden verzekerd kan je maar tot 25% recupereren.
Repatriatie gebeurd enkel bij ongeval of ernstige ziekte.
Je fiets verzekeren tegen diefstal bleek onmogelijk.
Binnen enkele dagen eens bij gewone verzekeringsmaatschappijen gaan horen. Ik hou jullie op de hoogte (tenzij er in tussentijd iemand met een oplossing op de proppen komt natuurlijk).

Jan

v2

Hallo!

Is zo'n verzekering ook voordelig voor iemand die het hele jaar door erg veel in eigen land fietst? Zelf ben ik namelijk op zoek naar een fietsverzekering, zoals de meeste mensen een autoverzekering hebben. Het is namelijk niet altijd zo evident om bij panne een trein te kunnen nemen of iemand te kunnen optrommelen om me uit de nood te helpen...
Het zou idd goed zijn om de prijzen en de voor- en nadelen van verschillende verzekeringen met elkaar te kunnen vergelijken. Hopelijk volgen hier nog meer reacties!

Groet,
Vienna C.

André Ramault

Ik ben geen expert in de verzekeringsmaterie maar wel een ervaringsdeskundige.

In de twee ernstige ongevallen waarbij ik betrokken partij was (als organisator van de jaarlijkse groepsreis voor leden van De Vakantiefietser maakte ik daarnaast nog enkele akefietjes mee) zorgde EuroCross (de mutualiteitsverzekering) behalve voor de repatriëring van het slachtoffer ook telkens voor het gratis transport van fiets en bagage (tent, matras, slaapzak,...). Daarom is naar mijn aanvoelen EuroCross ook een niet te onderschatten reisverzekeraar!

1) Mijn zoon kreeg op een fietsreis in Portugal hersenvliesontstekening. Na de nodige medische zorgen werd hij vanuit Portugal gerepatrieerd. EuroCross begeleidde het transport waarbij ook fiets en bagage gratis meegingen. In Zaventem stond een taxicamionette klaar om hem met de fiets naar Brugge te brengen.

2) Zelf ben ik na een val op fietsreis in Zimbabwe naar huis gerepatrieerd met een breuk van twee halswervels. Alles werd afgehandeld door en op kosten van EuroCross: medische zorg, vervoer met taxi vanuit het binnenland (Mutare) naar het vliegveld van hoofdstad Harare; in rolstoel vliegvervoer van Harare naar Heathrow en van Heathrow naar Zaventem; van Zaventem met taxicamionette naar Brugge. Telkens ging de fiets gratis mee en werd ik geholpen door een verpleger met soms nog speciale vervoerhulp.

Een verklaring voor het gratis fietsvervoer kan zijn dat een fiets in principe gratis meegaat in het vliegtuig wanneer aan de gebruikelijke gewichtsvoorwaarden wordt voldaan. Bij de heenreis gingen de fietsen trouwens ook gratis mee in het vliegtuig.

Zelf ben ik niet overtuigd van de noodzaak om een bijkomende reisverzekering zoals Europ Assistance af te sluiten, behalve wanneer iemand nog aanspraak wilt maken op loonverlies, schadecompensatie, enz.
Van EuroCross verder geen kwaad woord! Hun service is af met o.m. ook de nodige telefonische driehoeksgesprekken tussen patiënt, behandelende dokter, vertalers van EuroCross (uit het Portugees) en het thuisfront.

Dit is misschien niet het verhoopte antwoord, maar hopelijk heb je iets aan deze realiteit.

André Ramault, redacteur van De Vakantiefietser.