Gemiddelde fietskilometers per dag

Sabien

Beste fietsers,
We willen in deze zomer een haalbare uitdaging. We plannen om voor het eerst met de fiets te reizen.
We zouden graag van Praag naar Istanbul ofwel van België naar Istanbul rijden.
We hebben maximaal 38 vakantiedagen, we rekenen dus op 28 effectieve fietsdagen.
Praag - Istanbul zou rond de 3200 km zijn. Is 120 km/dag realistisch?
Voor België - Istanbul moeten we zelfs op 140 km/dag rekenen?
Dromen we teveel en moet iemand ons voor de start met beide voeten terug op de grond brengen of is dit haalbaar? We hebben een redelijke conditie.
Na de reisbeurs in Retie zijn we razend enthousiast maar we kunnen nog steeds moeilijk het aantal km per dag inschatten.

Sabien

Hallo allemaal,

Hartelijk dank voor alle tips.
Het reisschema zit ondertussen bijna in elkaar.
We hebben trajecten van ongeveer 80 km/dag, vooral in het heuvelachtiger gebied en we rekenen op 100 km/dag in de andere gebieden.
We gaan gewoon voor de uitdaging.
We hebben ook al twee mogelijke tussentrajecten in ons hoofd die we eventueel met de trein kunnen doen.

Sam1

Sabien, ik denk ook dat de dagafstanden die je voor ogen hebt iets te hoog gegrepen zijn. Vooral de kilometers in bergachtig gebied mag je niet onderschatten. Dit kan je echt niet vergelijken met een tochtje in Vlaanderen of Nederland. Je reist in de zomer dus ook de hitte speelt een belangrijke rol. Je hebt natuurlijk wel wat rustdagen ingelast zie ik, dat speelt wel in je voordeel. Al zou ik dan persoonlijk iets minder rustdagen inlassen en je gemiddelde dan naar zo'n 100km per dag brengen. Nu ja, desalniettemin kan het zeker geen kwaad om zo'n uitdagingen aan te gaan. Alleen moet je natuurlijk een beetje uitkijken dat het geen race tegen de tijd wordt. Goeie reis.

Diane

pardon beginnelingen ???????

ik neem aan dat het internet en de forums, alsook de fietsreisbeurzen aanstekelijk werken, maar om als beginnelingen al meteen over een 120 à 140 km per dag te spreken vind ik er persoonlijk wel een beetje over,

toch succes met jullie poging, wijzelf zijn als beginnelingen begonnen met de Vlaanderen Fietsroute, die al zwaar genoeg was om te ervaren hoe het is met een bepakte fiets en dagelijks camperen :-)

Bart

80 km per dag is ook al een mooie afstand, het is toch vakantie

Stef

Een eerste tip om veel kilometers te halen is een beetje 'discipline' aan de dag brengen betreft uur van opstaan, en pauzes tussen in: Elk moment dat je stilstaat verlies je véél meer tijd dan wanneer je op het gemak verder peddelt met een lichte versnelling (dat laatste is eigenlijk dé tip).

Ik weet niet met hoeveel personen jullie willen reizen, maar met 4 personen haalden we twee jaar geleden (in frankrijk) zonder veel moeite 110km/dag. Vorig jaar echter (ook frankrijk) met 7 personen op pad en nog geen 75 km/dag gehaald: Des te meer personen, des te groter de kans dat je moet stoppen (plassen, iets laten vallen, iets leuks gezien, fietspech, ...)

Sabien

Dag Frank,

We zijn gisteren wel langs geweest hoor in Retie en waren na jouw uiteenzetting superenthousiast ! Maar de vraag is of wij - als beginnelingen - hetzelfde aantal km per dag kunnen halen. Vandaar dat we nog even de vraag stellen om ook van anderen eens te horen wat haalbaar is. Kwestie van een goeie beslissing te kunnen nemen. Vriendelijke groeten, Sabien

Sabien

Dag Kristien,

Hoe lang was de totale afstand? Jullie fietsten waarschijnlijk tot aan de Donauroute, dan tot aan Ruse en dan naar Istanbul?

Hoeveel effectieve fietsdagen hadden jullie?
En had je dan het gevoel dat het stress was om het einddoel te halen?

Frank8

Sabien, hallo!
Ik heb in 2007 Brussel-Istanboel gefietst, 3694 km in 23,5 fietsdagen, dat gaf wel een gemiddelde van 157 km per dag, maar het trajet is over de helft van de route heel vlak, dus echt geen buitenaardse inspanning. De route, het verhaal en het overzicht van de etappes vind je op mijn website (www.ribbedebie.be) onder Bijeengefietste verhalen. Ik heb thet trajet gisteren en vandaag ook voorgesteld op de fietsbeurs in Retie, jammer dat je niet even langs bent geweest. En inderdaad, Istanboel binnenrijden is een ongelooflijke apotheose ;-)

Kristien

hey sabien;
wij zijn in 3 julie 2005 vertrokken naar Istanboel en zijn daar toegekomen op 4 augustus. hebben dit gefietst met volle bepakking en en hebben steeds gekampeert. Onze route liep voornamelijk via de donauradweg..dus belgie,duitsland,klein stukje oostenrijk;hongarije,roemenie,bulgarije en turkije. Laat ik je waarschuwen..Istanbul binnen rijden is meer spannend dan het spannenste computergame!!

oswald2

Hello Sabien,

Moeilijke vraag. Maar de 140km/dag is wat ruim denk ik. Met pak en zak, lukt een 120km/dag meestal wel. De dagafstand wordt echter ook bepaald door je overnachtingsmogelijkheden. Kamperen? niet steeds vindt ge een geschikte plaats. Pension? ook dan is het vaak van: de volgende stad is wat ver dus blijven we maar hier.
Tot Praag kan die 140 per dag wel. Er blijft je dan wel weinig tijd om een en ander te bezoeken.
Vanaf daar lijkt 100 km per dag gemiddeld me realistischer. Op mijn reis in die richting varieerde de dagafstand van 60 tot 133 km/dag. Het gemiddelde was 100km per dag. Er bleef steeds wat tijd voor een stadswandeling. Groeten Oswald