gewicht van de fiets (Gazelle-Granville) vr sportieve tochten en trektochten

Leen7

Ik sta voor de aankoop van een nieuwe fiets. Deze wil ik zowel gebruiken voor sportieve tochten in het binnenland als soms voor een vakantietrektocht van een week.
Ik twijfel tussen de gazelle medeo en de eq trail van granville. Deze laatste is 2 kg lichter, en ik denk dat die dan ook sportiever rijdt. Wat toch het grootste deel van het jaar de bedoeling is.
Wat denk je ervan ? Heb je ervaring met de Granville fiets ?

alvast dank voor je antwoordje,
Leen

Leen7

Bedankt allemaal voor jullie nuttige reacties op mijn vraagje.

Uit jullie antwoorden begreep ik in elk geval dat het belangrijk was om uit te maken wat het hoofddoel was waarvoor ik de fiets wou gebruiken. Die gaat ook dienen voor fietsreizen, maar beperkt. In de eerste plaats is de fiets bedoeld voor bagageloze sportieve tochten.

De testrit bracht voor mij nog meer duidelijkheid. Ik voelde direct aan dat het een keuze werd tussen comfort (gazelle) en sportiviteit (granville). Bij de laatste fiets had ik bij een bergopje direct de neiging om er stevig tegenaan te gaan, evtl rechtop op de trappers. Terwijl ik bij de gazelle aan een rustig tempo bleef doorrollen.
De giant expedition zat in een hogere prijsklasse (granville eq trail = 799 eur).

Vandaar heb ik gekozen voor de granville eq trail. Nu is het nog even ongeduldig wachten op de levering, om hem dan te gaan inrijden !

Eén ding wil ik jullie toch niet onthouden. Iemand merkte op dat ik niet zo moest letten op het gewicht van mijn fiets. Het is beter om te letten op het gewicht van de bagage of zelf te gaan lijnen. Toen ik dit mijn pa vertelde, schoot hij in de lach en zei 'jamaar, gij zijt al een lijn' ;-)

stijn3

Ikzelf heb de voorbije 3 jaar met een Gazelle medeo gefietst. Prima fiets volgens mij. Moest ik opnieuw een fiets in dezelfde, of een iets hogere prijsklasse,kopen dan opteerde ik voor de giant expedition.Een sobere betrouwbare fiets.
'k Heb de Granville net even bekeken en ik heb men twijfels over de nogal fragiele bevestiging van de achterdrager en de overbodige verende voorvork en zadelpen. Dit ligt natuurlijk persoonlijk maar de achterdrager lijkt me toch wat zwakjes (bevestiging op het frame) voor een bepakking.Probeer beide fietsen even uit en pols even ivm met garantievoorwaarden.
Ikzelf rij nu met een gloednieuwe koga worldtraveller, zalige fiets, het overwegen waard?
Veel succes met je keuze, denk eens na over de Expedition van Giant, en probeer vooral beide fietsen uit alvorens over te gaan tot aankoop!
Succes en laat me weten wat het werd.

toon1

Niet het gewicht van de fiets maar wat je ermee wil doen is bepalend voor de keuze. Enkel als je op he tlaatste de keuze hebt tussen meerdere modellen, dan pas kan gewicht een bepalende factor worden.
Trekkingfietsen moeten slechtere rijomstandigheden aan kunnen, je rijdt tenslotte niet op een piste en je hebt veel tot heel veel bagage bij (tent, enz.).
Tenslotte wat maakt enkele kilo's uit op het totale gewicht van fiets + bagage + berijder, denk globaal, bespaar op het totale gewicht en lijn desnoods.

Geert Dewit

Ik heb geen ervaring met de door u genoemde fietsen. Wat het gewicht van een fiets betreft kan ik misschien wel wat idee’¬geven. Wij zijn fietsreizigers. Bij de aanschaf van een nieuwe fiets zou ik weinig rekening houden met het gewicht. Enkele kilo's eigen gewicht van de fiets vervallen in het niets bij het gewicht van de bagage, zeker wanneer je met een tent en alle kampeerspullen reist. Belangrijker zijn de stijfheid van het frame, de sterkte en de duurzaamheid zowel van het kader als van de onderdelen, en het zitcomfort. Dat laatste is heel individueel.
Maar je wil ook 'sportief' fietsen. Als je met sportief 'snel' bedoelt, dan is een lichtere fiets aangewezen. Bedoel je dat je echt wil trainen op kracht en uithouding, maar niet op snelheid, dan kan het weer op een zwaardere (steviger?)fiets.

Groeten en veel fietsplezier!
Geert

Steven Vincken

ik heb een Granville Niagara (2 jaar oud). Vorig jaar hadden ze die uit het gamma genomen en de Trail EQ als opvolger van de Niagara gebombardeerd, maar dit jaar staat er blijkbaar toch weer een (goedkope) Niagara tussen...

Nu, als die Trail EQ ongeveer overeenkomt met mijn (oudere en duurdere) Niagara, dan is het een heel goeie fiets! M'n ouders hebben vorig jaar allebei de Gazelle Medeo gekocht, wat ook enorm degelijke fietsen zijn, maar ik vind dat ze niet zo aangenaam sturen als m'n Granville en inderdaad minder sportief aanvoelen.

Het is alleszins aan te raden om met beide fietsen eens te testrijden en zelf uitmaken welke fiets je het best bevalt...

Steven