grensovergang Roemenië-Hongarije

Geert Dewit

Volgende zomer willen we in Roemenië en Hongarije gaan fietsen. Om Hongarije binnen te komen vanuit Roemenië zouden we via een zuidelijke route gaan. Nu heb ik een probleempje wat de grensovergang betreft. Op onze Roemenië-kaart (Reise Know-How 1/600 000) staat er een grenspost aangeduid tussen de dorpjes Cenad (R) en Kiszombor (H). Volgens de kaart van Hongarije (Michelin 1/400 000) is die grensovergang er niet. Er loopt zelfs geen weg in die richting.

Kunnen we nu daar nu wel of niet de grens over? Er zijn natuurlijk alternatieve routes. Maar over die specifieke grenspost had ik graag wat meer informatie gehad. Wie kan ons helpen?

Geert

Christine

En nog vergeten: als je liever niet kampeert, op die goede camping verhuren ze ook een paar kamers.

Christine4

Dag Geert,

Jawel, deze grensovergang bestaat wel degelijk. 'k Heb hem zelf genomen op 13 juli 2001, richting Hongarije naar Roemenië (zie reisverslag op die datum op http://tg.icl.be). Hij was toen pas sinds 2 maanden terug open (was meer dan 55 jaar dichtgeweest). De grensovergang was open van 8.00 tot 16.00 uur in 2001. Aan de Roemeense kant ligt deze grenspost op 18 km van Sinnicolau Mare (redelijke stad, met bank en bankautomaat, 'k weet niet of er een hotel is) en op 8 km van Cenad (klein dorp). Dichtbij de grensovergang, aan de Hongaarse kant in het stadje Mako, is er een zeer goede camping, 'Privat Camping & Motel' genaamd. Je kan er koken en kleren wassen (allemaal in de prijs inbegrepen) en er is een heel klein zwembadje. Het ligt heel rustig en mooi en de eigenaar is heel vriendelijk, hij baat deze camping al 22 jaar uit. Wij hebben er toen veel overlandreizigers ontmoet met interessante verhalen. De camping ligt op exact 4 km van de grenspost, in de richting van Mako dus (niet in de richting van Szeged), net voor het binnenrijden van Mako (op zo'n 2 km van het centrum), een weg ('k denk links) die fel naar beneden loopt, er staat een wijzer. De afstand van deze camping tot Timisoara is 100 km. Als ik het me goed herinner allemaal vlakke weg.

Ik weet niet wat jouw zuidelijke route in Roemenië inhoudt. Ikzelf heb van Timisoara pal zuidelijk gefietst (Caransebes - Filiasi - Craiova) en zou dit niet opnieuw doen, weinig interessante route en veel te veel verkeer op die weg.

Amuseer jullie !

Christine

Luc10

De betreffende grensovergang staat ook aangegeven op de overzichtskaart van Bike Romania schaal 1:800.000. Op deze Duitse fietskaart zijn verder mogelijke/geplande lange afstandsfietsroutes door Roemenië ingetekend. Lange afstandsroute nummer 4 begint notabene in Cenad! De route loopt via Timisoara en Boekarest naar Constanta aan de Zwarte Zee. Deze kaart is ism met Roemeense organisaties vervaardigd.
Te bestellen voor 6,95 bij www.fietsgidsen.nl
Zie onder OOst-Europa

Succes,
Luc