ketting wisselen tijdens een reis

Geert Dewit

Van fietsreizigers hoor je wel eens dat ze tijdens lange tochten iedere 1000km de ketting vervangen. Na 2000km gaat de eerste ketting er terug op, na 3000km de tweede terug. Zo wordt er afgewisseld met twee fietskettingen.
Doet men dit om de kettingen een langer leven te geven, om de tandwielen te sparen of allebei? Wat is de theoretische verklaring van dit fenomeen?

Dan

Een versleten ketting doet een casette sneller verslijten. De verklaring hiervoor is dat de ketting een beetje uitrekt, waardoor deze niet meer mooi op de tandwielen past. Het is dus raadzaam om regelmatig de ketting te vervangen of te verwisselen. De frequentie van vervangen of verwisselen hangt af van waar je fietst. Elke 1000 km de ketting vervangen of verwisselen lijkt mij een beetje teveel van het goede. Ik doe ongeveer een 7000 km met een casette en verwissel op ongeveer 3500 de ketting door een nieuwe.

Toon

Niet alleen tijdens langere tochten, ook thuis doe ik dit. Als je met 1 ketting en 1 pion bvb 5000km kunt rijden, dan rij je met 2 kettingen en 1 pion zeker 8000km. Toch een duidelijke winst daar de ketting veel goedkoper is dan de pion.