Klankroute Maasland

Gilles Helsen

Grensoverschrijdende fietsroute door het Maasland van vroeger en nu

Deze klankroute met mobiele app loodst de fietser door het heden en verleden van het Maaseikse ommeland aan de hand van geluiden.

Interviews met de lokale bevolking, nieuw geschreven composities en oude geluidsopnames nemen de luisteraar mee naar het Maasland van de eerste helft van de twintigste eeuw. De klankroute biedt een akoestische terugblik op het eenvoudige boerenbestaan van de regio en volgt de transformaties die het landschap en de bevolking ondergaan hebben ten tijde van de Wereldoorlogen: grindwinning, de Duitse bezetting, overstromingen en technologische vooruitgang hebben de streek sterk getekend en maken de Grensmaas tussen België en Nederland tot wat hij nu is.

Elk geluidsfragment is onlosmakelijk verbonden met een specifieke locatie en kan dan ook alleen ter plaatse beluisterd worden met behulp van een applicatie en een hoofdtelefoon. Zo verkrijgen onopvallende en ogenschijnlijk onbeduidende plaatsen een cultuurhistorische of muzikale dimensie. De applicatie bevat composities en collages van Charo Calvo, Nils Van der Plancken, Stéfan Piat, Evelien van den Broek en Jesse Passenier.

De klankroute vormt een onderdeel van de grensoverschrijdende legendefietsroute Maaseik, die op zijn beurt geënt is op het fietsnetwerk in het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Het project kadert in de Klankatlas, een website die het akoestische DNA van Belgisch en Nederlands Limburg in kaart brengt.

De klankroute en applicatie werden bedacht en ontwikkeld door Musica, Impulscentrum voor Muziek (Neerpelt, België), en Intro in situ (Maastricht, Nederland). De applicatie werd ontworpen door Yvan vander Sanden (Mute) binnen de game-engine Esenthel.

De route zal op zaterdag 26 april 2014 officieel voorgesteld worden voor pers en publiek. Iedereen is welkom om 14u aan de protestantse kerk van Stevensweert, Jan van Steffeswertplein 18. Kom met je eigen fiets of huur ter plaatse een fiets voor €8,5 (reserveer hier). De applicatie zal dan online te downloaden zijn voor Android en iOS.

Meer info: gilles@musica.be