met de fiets op de trein vanuit Sofia of Belgrado

pieter9

Over een tiental dagen wil ik aan mijn fietstocht beginnen die mij min of meer langs de Donau leidt vanuit ZO-Duitsland via Oostenrijk, Slovakije, Hongarije en Servië tot in Bulgarije. Ik weet echter niet hoe ik het beste kan terugkeren. Als het niet te duur en praktisch haalbaar is zou ik in Sofia de trein terug willen nemen richting België. Op de site van de deutsche Bahn heb ik gezien dat er een dagelijkse directe trein is vanuit Sofia naar Wenen. De vraag is of je daarop je fiets kan meenemen. Moet je voor deze trein reserveren en zo ja, hoe lang op voorhand en waar doe je dat? Het is maar dat ik niet zeker ben Sofia te halen en dus graag een beetje flexibel zou zijn. In het station van Antwerpen konden ze mij hierover weinig of niets over vertellen. Of is het toch gemakkelijker om met het vliegtuig terug te keren? En hoe moet het dan met de fiets op het vliegtuig? Ik hoop op jullie kennis en ervaringen.

Alvast bedankt!
Pieter

Riemenschneider...

Hallo Pieter,

Terug vliegen is volgens mij nog altijd de beste oplossing, en soms goedkoper dan per trein.
Ik ben 2 jaar geleden van Boekarest terug gevlogen zonder op voorhand te reserveren, er zijn dagelijks vluchten naar Brussel, Amsterdam, Frankfurt ....
Fiets op vliegtuig is meestal geen probleem, koop het ticket wel onder voorwaarde dat men het fiets meeneemt. Op de vlieghaven zal men wel zeggen hoe jou fiets mee mag. Moet het fiets verpakt zijn, moeten zij ervoor zorgen dat het nodige materiaal er is. Op sommige vlieghavens zijn ook toestellen voor verpakking met plastiekfolie.
Moest je voor de trein kiezen hier wat informatie die ik onlangs van de ADFC Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club in Duitsland kreeg.
De nieuwe website www.railpassenger.info bevat reisgegevens (Frans/Engels/Duits) van 23 Europese treinmaatschappijen. Onder de rubriek ‘Passengers with bicycles’ krijg je de passende fiets/treininfo in een land naar keuze. Om fietsreizigers behulpzaam te zijn bij het plannen van hun fiets/treinreis, plaatste ADFC op haar website: www.adfc.de/645_1 een overzicht van alle Duitse langeafstandstreinen met fietsruimte.
Ook de website www.bahn.de/bahnundbike van DB handelt over treinen met fietsruimte. Onder de rubriek ‘Bahn & Bike International’ vind je een overzicht van hoe je met fiets/trein naar een bepaald land reist, en ook een overzicht van alle fiets/treinverkeer vanuit Duitsland.
Informatie over fiets/treinverbindingen is ook verkrijgbaar op de Radfahrer-Hotline van de DB (Tel. 01805-15.14.15 - dagelijks 8.00-20.00 uur, 12 ct/Minuut).

Veel succes,

Helmut

Chris7

Hoi Pieter,

ik ben ook zo. Niet weten waar ik wanneer zal toekomen en uiteindelijk geef ik ook de voorkeur aan de trein i.p.v. aan het vliegtuig (i.v.m. de stres van het fietsvervoer op zo'n vlieger natuurlijk).

Volgens mij kan je best de treinreiswinkel in Leiden contacteren. Zij zijn echt gespecialiseerd, hun website is www.treinreiswinkel.nl

Zelf heb ik er tot nu toe nog geen gebruik van gemaakt, maar hoor er alleen maar veel lof over.

Mijn ervaring is dat je op de site van de duitse spoorwegen wel heel veel nuttige en praktische informatie vind. Je kan ook via mail vragen stellen en zij beantwoorden die snel en correct. De exacte site weet ik niet meer, iets met Die Bahn ... vind je zeker via google.

Veel succes met de fietstocht en de terugreis uiteraard.

Chris