Nieuwe reisfiets samenstellen

bertbastiaens

Dag iedereen,

Ik ben aan het uitkijken naar een eerste vakantiefiets. Sinds ik met een cursus fietshersteller bezig ben, wil ik deze graag zelf samenstellen. Ik ben in mijn zoektocht op de volgende framesets gevallen:
1) Surly long haul trucker
2) Surly disc trucker

Beide frames worden door het Amerikaanse bedrijf Surly gemaakt: de long haul trucker is gebouwd voor V-brakes, de Disc trucker voor schijfremmen. Graag had ik wat gebruikerservaringen i.v.m. de beide remsystemen op vakanties/reizen. wat zijn jullie ervaringen hiermee? Welke versie raden jullie aan?
Daarnaast merk ik dat beide frames een vaste derailleurpad hebben en geen vervangbare. Is dit een probleem? Ik merk dat andere stalen fietsframes waarover ik gelezen heb, een vaste derailleurpad hebben: co-motion pangea, trek 520, Tout Terrain silkroad. Waarom is dit? Is het erg risicovol om een fiets met een vast derailleurpad te gebruiken?

Aangezien ik pas begin met fietsvakanties ga ik in eerste instantie beginnen met fietstochten/-weekend in België uit te voeren. Volgende zomer wil ik graag de ronde van Nederland fietsen. Enkele andere reizen die op mijn wenslijst staan zijn de camiano naar Santiago De Compostella en The Iron Curtain Trail.

Alvast bedankt voor jullie reacties en advies!

Groeten,
Bert

Franky De Langhe

Schijfremmen zijn betrouwbaarder, zijn beter doseerbaar, ze verslijten de velgen niet, ze hebben geen last van de weersomstandigheden, ze hebben een véél groter remvermogen, je kan bredere banden monteren, ze piepen niet indien correct ingereden (harsremblokken), ...
Alle fietsen met velgremmen zijn hier de deur uit en vervangen door exemplaren met schijfremmen. Nadeel: de spaken worden meer belast wat bij sommige lamentabel gespaakte wielen tot spaakbreuk zou kunnen leiden (maar je hebt toch een kwaliteitsfiets ☺?).
Een gebroken spaak heeft ook geen invloed op de vrije loop van het wiel, bij velgremmen kan een kromme velg met één millimeter slag al een probleem zijn.
Plaats trouwens nooit je fiets in de fietsenstalling met het wiel in een V-vormige houder, het zijn velgkrakers!

Bert

Hoi Bert, waar ik vooral naar kijk wanneer ik een reisfiets opbouw is dat deze is afgemonteerd met degelijk en makkelijk te onderhouden componenten, die ook nog eens makkelijk te vinden zijn bij het gros van de fietsenwinkels waar dan ook.

Grt, (ook) Bert

euclid

Wat betreft V-brakes versus schijfremmen is er nog een derde mogelijkheid en dat is Magura's. Zelf kies ik voor Magura's omdat ze prima remmen, makkelijk te onderhouden zijn en ik voordelen van schijfremmen niet tegen de nadelen vindt opwegen.

Wat voor mij de nadelen zijn van schijfremmen is dat ze piepen en dat ze kwetsbaar zijn (in de fietsenstalling komt bij mij de voorschijf tegen het rek). Het voordeel dat ze minder snel onder de modder komen (MTB) te zitten heb ik niet.

oliverbierhoff

That's an amazing tour you have planned. Do share more details, once it's finished.