ontslag nemen

Anonymous

Ik kan geen gebruik maken van tijdskrediet.
Toch ga ik minstens een jaar naar Azie.
Met mijn werkgever heb ik een akkoord over mijn ontslag.
Heeft er iemand ervaring hoe je in orde blijft met de RVA.
Moet ik mij onmiddelijk inschrijven als werkzoekende of kan ik dat best doen na mijn terugkeer?

ferre

ferre

Bedankt voor de positieve bijdarges.
Na enkele telefoontjes naar de vakbond en de RVA kwam ik tot dezelfde conclusie.

Het feit dat ik geen uitkering verwacht maar toch vraag hoe het zit inschrijving bij RVA etc. is omdat ik wil weten waaraan ik me kan verwachten.
Ik vroeg me gewoon via welke manier je met alles min of meer in orde kan blijven.
Dit kan blijkbaar niet en het is al afhankelijk van wie je aan de lijn hebt om degelijke informatie te krijgen?

Het akkoord met mijn werkgever was dat als er nadat jaar vacatures waren ik me terug kandidaat mocht stellen.

Wat betreft de ziekenkas. Als je gewoon je vergoeding blijft betalen ben je tot 18 maanden na je ontslag met alles in orde.

Ondertussen heb ik mijn ontslag omgezet in verlof zonder wedde.
Deze mogelijkheid was me ontgaan.
Achteraf heeft men dat op mijn vraag aangepast.
Men heeft dit ook enkel gedaan omdat ik het jaar afwezigheid gebruik om vrijwilligerswerk te gaan doen in Bangladesh.
De aanleiding hiertoe is een 8 weken durende fietsvakantie vorig jaar.

koen6

hey ferre,

als dat akkoord met je werkgever inhoudt dat jij zelf ontslag neemt:
wat betreft de RVA:
de RVA is de instelling die werkloosheidsuitkeringen uitbetaald, maar dan moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. het belangrijkste in dat verband is dat je NIET ONVRIJWILLIG werkloos bent en dus krijg je GEEN UITKERING. een uitkering is er voor mensen die buiten hun wil om, onvrijwillig, werkloos zijn (en voldoen aan een aantal andere criteria). voor de rest hoef je je van de RVA niets aan te trekken. heb je geen nood aan een uitkering, dan laat je de RVA maar gewoon links liggen. let wel, ook wanneer je terugkomt van je vakantie heb je geen recht op een uitkering (mogelijk voldoe je dan zelfs niet meer aan andere voorwaarden zoals de referteperiode ed).

voor de rest zou ik me zeker niet inschrijven bij de VDAB. de VDAB is de instelling die het zoeken naar werk moet begeleiden. als je het komende jaar niet van plan bent te gaan werken, SCHRIJF JE JE BETER NIET IN als werkzoekende want je bent dan niet op zoek naar werk. indien je je wel inschrijft, mag je verwachten dat de VDAB je zal contacteren om je dossier up-to-date te houden en je zelfs aan te manen om te solliciteren (ondermeer afhankelijk van de vraag of je tot een risicogroep behoort, vb. 40+). sancties kunnen niet opgelegd worden aangezien je van de RVA geen uitkering ontvangt, maar je bespaart je een hoop administratieve last als je je PAS INSCHRIJFT als werkzoekende NA JE VERLOF.

je hoeft je dus eigenlijk niets aan te trekken van de RVA en de VDAB tijdens je verlof.

EENMAAL JE TERUGBENT, schrijf je je best wel in bij de VDAB als werkzoekende. dan maak je je ook via die weg kenbaar aan bedrijven en kan je rekenen op enkele voordelen die werkzoekenden hebben (vb. opleidingen gratis volgen aan de VDAB, goedkoop treinticket als je de trein op moet om te solliciteren, ...).
de RVA zal je geen uitkering geven aangezien je de keuze gemaakt hebt werkloos te willen zijn: je hebt immers ontslag genomen, ook al is dat ondertussen een jaar geleden.

als het akkoord met je werkgever inhoudt dat hij je officieel ontslaat (ook al is dat op jouw vraag, maar dan niet officieel: jij neemt het ontslag niet, maar krijgt het):
na je reis je inschrijven bij de VDAB.
vermits je je ontslag gekregen hebt, ben je (officieel althans) werkloos buiten je wil om en heb je in principe recht op een uitkering van de RVA. let wel, ook aan andere voorwaarden moet je voldoen: vooral de referteperiode wordt dan belangrijk. die houdt in dat je binnen een bepaald aantal kalenderdagen een bepaald aantal dagen gewerkt moet hebben. hoe ouder je bent, hoe meer speling je hierbij hebt. trek dit zeker na.
voldoe je niet aan de referte-eis, dan krijg je een forfaitaire uitkering (ook nog wel eens ''wachtuitkering'' genoemd, niet te verwarren met ''wachttijd'' voor de jonge werkzoekenden). de hoogte van die forfaitaire uitkering hangt af van je gezinssituatie (alleen- of samenwonend/gehuwd) maar is sowieso een pak lager dan een werkloosheidsuitkering.

je inschrijven bij de VDAB voor je reis heeft geen zin, want je zoekt dan nog geen werk.
een uitkering (welke dan ook) krijg je ook nog niet want als je hebt verklaard werkzoekende te zijn (je hebt je ingeschreven bij de VDAB) moet je dat ook hard maken door ter beschikking te staan om werk te zoeken en dat gaat niet vanuit het buitenland. je moet immers sowieso nog gaan ''stempelen'' (blauwe kaart als ik me niet vergis).

CONCLUSIE:
wachten tot je terugbent! nagaan of je na je reis in aanmerking komt voor een uitkering (ontslag nemen of krijgen?, indien krijgen: referte-periode?).

GENIET VAN JE VERLOF!

frank

ferre,

als je met je werkgever een akkoord hebt over je ontslag, heb je dan ook een akkoord met hem om je na je jaar vakantie terug aan te werven?

je zegt wel dat je geen werkloosheidsuitkering verwacht, maar toch heb je een akkoord over je ontslag?
waarom dat akkoord als je geen uiterking verwacht????

dit begrijp ik niet goed, als je niets verwacht, kan je toch gewoon zelf je ontslag geven, akkoord of niet van je baas ?

in verband met ziekenkas ben ik niet zo op de hoogte, maar ik zou ervan uitgaan dat als je betaalt je je rechten wel kan behouden ?

sorry mensen maar bij deze treed ik denis bij in zijn opinie,

dennis4

ik kom blijkbaar van een andere planeet want ik vind zelf ontslag nemen en daarna misbruik maken van werkloosheidsuitkering geen gebruik maar wel misbruik maken. werkloosheidsvergoeding is er volgens mij voor degenen die ongewild hun werk verliezen en niet zelf ontslag nemen. je maandenlang otspannen in het buitenland daar heb ik helemaal niks op tegen maar niet op de kap van anderen

ellop

Ferre

Het is inderdaad allemaal niet zo eenvoudig - maar wel mogelijk - het is een kwestie van aanhouden en eisen dat ze even natrekken wat je rechten zijn.

Werkloosheid:
Na je ontslag behoud je je rechten voor max. 18 maanden (let op: natrekken want dit kan veranderd zijn - maar normaal niet! - kan zelfs meer zijn). Binnen deze periode (tussen ontslag en aanmelding als WKZ)behoud je dus je rechten zoals je die hebt op vandaag. Je kan dus op reis gaan en bij aankomst rekenen op een werkloosheidsvergoeding afh van wat je rond je ontslag bent overeengekomen. Het kan wel zijn dat je voor je vertrek dit moet aanvragen - BEHOUD VAN RECHTEN - is het sleutel woord.

(voor alle duidelijkheid dit is niet het werkloosheidssysteem misbruiken maar wel GEbruiken)

ZIEKTEVERZEKERING
Dit is volgens mij een beetje hetzelfde verhaal. Je mag sowieso max. 3 m in het buitenland verblijven om te kunnen blijven genieten van je ziekteverzekering hier. Als je over de 3m gaat moet je je zelf extra verzekeren. Ik raad je aan dit te doen - een goede reisverzekering kan een godsgeschenk zijn.
Wanneer je terug in belgie bent - ga je je terug aanmelden bij de mutualiteit en zal je op ziekteverzekering staan van werkloosheid. de periode van de reis zal je dus wel moeten overbruggen.

Ik heb dit ook al een aantal keren meegemaakt en het is even lopen met je papieren - niets gaat van de eerste keer maar het lukt wel - ze zijn zulke vragen niet gewoon en willen soms de moeite niet doen even uit te pluizen wat er kan! Als je bij een gemotiveerde consulent terechtkomt zal je vast goed geholpen worden.
Ik zeg 't vaak: een desillusie na alle leuke mensen die je ontmoet op je reis en die voor jou de benen onder het lijf lopen om je zo goed mogelijk te ontvangen in hun land. We kunnen er iets van leren als BELG. Maar ja zoals steeds het begint altijd bij jezelf.

bono

ja ferre dat zeiden ze tegen ons ook in de ziekekas maar aangezien we geen werk hadden en geen dop trokken we hadden niks geef je ook geen bijdragen aan de ziekekas dus als je bijbetaald is dit wel in orde voor teruggave van dokter en geneesmiddelen maar niet als je op ziekekas valt dan moet je kunnen bewijzen dat je 6 maand afgedragen hebt ook al heb je daarvoor altijd gewerkt dat speelt geen rol
met rva zul je geen last hebben als je niet bent ingeschreven alleen als je terug komt en je als werkzoekende inschrijft dan heb je precies een grote misdaad begaan dat je een half jaar niks gedaan hebt in het geval van ons dan
heel veel reisplezier laat dit je niet tegenhouden

ferre

Ik verwacht geen werkloosheidsuitkering.
Ik vroeg me enkel af of iemand hier omtrent ervaring had.
Ik heb zelf de RVA en de vakbond gecontacteerd maar daar wordt je niet veel wijzer van.

Bij de ziekenkas vertelde ze mij dat ik gewoon mijn bijdrage moest blijven betalen en dat er dan geen probleem is. Ik zou zelfs gebruik kunnen maken van de 'world assistance card'. Vanaf de eerste melding blijf je 3 maanden door verzekerd.

bono

je bent dan ook niet meer in orde met de ziekekas
als je terug komt en je werkt terug zorg dat je niet ziek valt en op ziekekas valt want dan krijg je niks
dit hebben wij zelf meegemaakt
toch een heel fijne tijd in azie hoor wij hebben er met veel plezier rondgefiets

dennis4

ik dacht, en vind dat trouwens normaal, dat iemand die zelf ontslag neemt geen recht heeft op werkloosheidsvergoedingen