Terugreis vanuit Santiago de compostela

Roef Gustaaf

Wat zijn de beste en goedkoopste mogelijkheden om vanuit Compostela terug te keren eind september 2006 met 2 personen incl. fietsen en bagage. Hoe zit het met trein en/of vliegtuig? Heeft er iemand ervaring mee en een idee wat het kost?

Frank3

Mijn reisfiets heeft nu al 10 vluchten achter de rug en heeft geen enkele schade opgelopen. Gevoelige onderdelen in vershoudfolie gewikkeld en geplakt, noppenplastiek over het achterste en middenste gedeelte en dan een fietskarton van bij de fietsenmaker als een soort paardendeken erover, stevig vastgeplakt en voilà. De fiets kan nog rijden en is makkelijk af te handelen. Ik neem trouwens alle inpakmateriaal gewoon mee, neemt tweederde van een fietszak in beslag maar is ferm handig, in de meeste landen van het Zuiden is het anders enorm zoeken om iets te vinden om correct in te pakken. Nog een tip: geen transitvluchten nemen, want in het transitstation loopt het gegarandeerd verkeerd met de dubbele afhandeling. Afhandelingsdiensten (ik heb er zelf 10 jaar gewerkt) zijn uiterst ruw in de behandeling van bagage.
Voor Santiago wordt dat dan al moeilijk omdat er een rechtstreekse vluchten zijn naar Brussel. Beste optie lijkt me nog altijd fiets te laten terugbrengen door die Luikenaar met ophaaldienst: Johann Matthieu, Av.Célestin Demblon 22 - B 4432 Alleur Tel. 04/263.80.09 of 0485/60.03.84 , Organiseert vanuit Santiago een ophaaldienst voor Fietsen. In 2004 bracht hij mijn fiets terug, in 2010 doe ik weer beroep op hem ..

Roef Gustaaf

Eddy, terug naar huis fietsen is een optie voor diegene die niet moeten werken. Als je maar 4 weken verlof krijgt dan is dit moeilijk te verwezenlijken. Verleden jaar ben ik dus met Air Berlin terg gevlogen met tussenstop in Palma de Mallorca en aankomst in Schiphol om 23:00 uur. Daar nachtje gebleven en met de eerste intercity naar Antwerpen om 6:30 uur. De fiets inpakken in Rua de San Pedro ging niet meer eind september. Dus werden we doorgestuurd naar een moto winkel in Rua dos Baquinos op 500 meter van het busstation. De door kostte 10 euro en we werden met de wagen naar het busstation gebracht. Inpakken duurde een uurtje voor 2 fietsen. Stuur, pedalen en zadel waren van de fiets gehaald en los in doos dus dat was een half uurtje sleutelen. De dozen hebben we in schiphol achtergelaten.

Eddy en Linda

Ik merk dat veel mensen naar Santiago de Compostella willen fietsen maar waarom niet gewoon terug naar huis fietsen, ik denk dat de weg terug even mooi moet zijn. Er bestaat een LF route naar Santiago De Compostella

luk

Vraag van Michel:
'Iemand ervaring met Santiago - Barcelona - Brussel via Vueling? Voordelige prijs maar lijkt me wat omslachtig. BCN-BRU is heel vroeg, dus je moet in BCN overnachten. Hoe loopt dat met pedalen- en fietshoesgedoe?'

Ja, en geen goeie.
Net terug, dus actuele gegevens
- inpakken fiets bij 'Velocipede'; rua de San Pedra, vlakbij de Puerto del Camino: € 16,- MAAR: ietwat trekkersfiets gaat grondig uiteen; gevolg: je kan een uur sleutelen in Zaventem of je laten ophalen + eventueel extra fietsenmakerskosten.
- taxi naar aeroporto Lavacolla kost € 30,-
- 'gratis mee' = tegen overgewichtprijs ofte € 6,-/kg; loopt op maar men is er wel coulant in.
- brochure vermeldt dat de fietsdoos in de luchthaven kan blijven; nada: dus met de taxi mee naar het hotel. Stress stress eer het voor elkaar is. En 's morgens vroeg van hetzelfde laken een pak.
- fietsdozen erg geschonden (gaten) en opengemaakt voor controle: losse onderdelen moeten dus goed verpakt zijn.
- in mijn geval: fietszak zoek.
Je zou zó met de fiets zelf terugrijden...

Bert Sitters

Met de trein is lastig, met veel overstappen, maar het kan wel. Er gaat een rechtstreekse trein naar de Franse grens, maar in deze trein mogen geen fietsen mee. Je kunt je fiets met een vrachtwagen laten vervoeren naar Irún bij de grens, maar je bent dan te laat en moet je dus een nacht daar blijven.
Je kunt ook met regionale treinen, waarin de fiets wel meemag. Fietsenvervoer in Spaanse treinen is gratis. Je vertrekt 's morgen zéér vroeg vanuit Santiago de Compostela. Je moet overstappen in: Ourense, León, Palencia en Vitoria. Irún is het laatste Spaanse station. Je stapt daar uit en fietst de grens over naar Hendaye. Vanuit Hendaye gaat een nachttrein naar Parijs.Fietsen kunnen mee, maar reserveren wordt dringend geadviseerd Van het station Paris-Austerlitz fiets je naar het Gare du Nord. Vanaf het Gare du Nord kan de fiets mee in diverse TGV's naar Rijsel (let op het fietspictogrammetje bij de dienstregeling). Vanaf station Lille-Flandres vertrekken aansluitende Belgische treinen naar Kortrijk, Gent en Antwerpen of naar Brussel.
Zie voor fiets en trein in Frankrijk: www.velo.sncf.com
Zie voor fietsenvervoer in Spaanse treinen inclusief de dienstregeling mijn gids: de Fiets in Spaanse treinen. Zie: www.fietswegen.nl

Ward Vanhoutte

Beste,
Ik ben ook van plan om met de fiets naar SDC te gaan, maar ik zou graag terug reizen met de trein ipv met het vliegtuig. Kan iemand mij daar meer informatie over geven?

Willy Beyers

Ik ben tweemaal teruggekeerd met uit SdC met Iberia, in 1997 en in 2002. Telkens is mijn fiets meegegaan zonder dat hij ingepakt was. Iberia maakte daar nooit een punt van. Die speciale dozen zijn trouwens redelijk duur.

Groeten,
Willy Beyers.

Willy Beyers

Dag An, ik ben in 1997 en in 2002 met de fiets vanuit Essen naar SDC gefietst, deze zomer doe ik het nog eens voor de derde keer op mijn zestigste. Ik heb nooit ondervonden dat de camino onveilig is. natuurlijk heb je weleens wat drukte maar het valt echt wel mee. Voor meer inlichtingen mag je altijd contact met mij opnemen.

Groeten,
Willy Beyers.

Michiel1

Iemand ervaring met Santiago - Barcelona - Brussel via Vueling? Voordelige prijs maar lijkt me wat omslachtig. BCN-BRU is heel vroeg, dus je moet in BCN overnachten. Hoe loopt dat met pedalen- en fietshoesgedoe?

Eevers Marcel

Geachte,
In 2003 ben ik terug gereisd per vliegtuig met ' Iberias Airlines ' aan de prijs van 298 euro.Dat lijkt misschien wel duur,maar het voordeel is: je bent op 3.30u.in Zaventem.Voorts jouw fiets moet niet verpakt worden, alleen het stuur moet gedraaid worden en de banden moet je laten leeglopen .Deze prijs was :alles inbegrepen.
Veel succes.Je mag mij altijd mailen , moest je nog vragen hebben.Groetjes Marcel Eevers.

Pagina's