versnelling : Shimano vs SRAM ?

Leen7

Ik wil een goede hybride fiets kopen, met 3x 8 of 9 versnellingen. Ik hoor dat er zowel Shimano-versnellingssystemen op de markt zijn (deore, alivio, ...) als SRAM. Wat is het verschil tussen Shimano en SRAM ? Wat raad je mij aan ?

alvast dank voor je advies !
Marleen

toon1

De pest aan Shimano is dat ze de enige zijn die wereldwijd vlot verkrijgbaar zijn. Ze maken zeker niet altijd de beste kwaliteit of indien wel zijn ze altijd duurder. Daarenboven bedriegen ze diegenen die goedkoper modellen kopen, ze stellen hun cassettes niet samen uit losse tandwieltjes maar pinnen deze aa elkaar (= spiders), rijdt je meestal op dezelfde tandwieltjes, dan kun je spiders van 6 tot 9 met slechts 2 of 3 versleten tandwieltjes weggooien.
SRAM is Amerikaans en minder vlot in Europa te koop.
Ze hebben zeer goede combinaties van naaf- en derailleurversnellingen bvb 3 x 9 alleen al in de achternaaf. Ligfietsers, die veel meer kracht kunnen zetten gebruiken zeer dikwijls SRAM 3 x 3 x 9 = 81 versnellingen. Naast beide merken bestaan er ook nog Rohloffnaven, een naaf met liefst 16 versnellingen, die in gelijke stapjes van 13,6% omhoog gaan (bij derailleur is dit variabel tussen 6 en 25%). Alles zit ingebouwd, er komt geen vuil aan, je ketting moet nooit schakelen en gaat 4 x langer mee. Er zijn nu al naven bekend die >200.000 km gereden hebben. Jammer dat kwaliteit zijn prijskaartje heeft, ongeveer 850 EURO per stuk.

André Ramault

Marleen,
Ik ben geen technische kraan, maar over SRAM toch enkele weetjes. Shimano is Japans, terwijl SRAM Amerikaans is. Op hun website: www.sram.com zie ik dat ze vooral actief zijn in het sportievere segment: racefietsen Tour de France en vooral Mountainbikes. Ik vond niets over een randoneurs- of trekkersfiets voor fietsreizigers, hybridefiets,... Ik zeg niet dat ze dit niet hebben, maar wellicht is het marginaal.
Hun dealerslijst bevat slechts 6 Vlaamse fietshandels (adressen op de website), terwijl elke fietshandel in Belgié Shimano onderdelen aanbiedt. Tenzij SRAM spectaculair goedkoper is, dan lijkt mij het vertrouwde Shimano meer voor de hand te liggen.
Veel fietsplezier,
André