wild kamperen van Maastricht tot Basel

Vanhoof Kurt

Hallo iedereen,
ik zit met een probleempje i.v.m het wild kamperen tijdens mijn fietstocht van Maastricht naar Basel. Onder kamperen bedoel ik ,'s avonds na een dag fietsen mijn tentje plaatsen in de wilde natuur ,slapen en s'morgens bij zonsopgang afbreken en fris??op de fietsstappen. Nu mijn probleem: ik heb horen vallen dat ze in Frankrijk vrij streng zijn op het wild kamperen, zouden jullie mij raad kunnen geven over dit probleem? Mijn tocht zal leiden door Belgie,Luxemburg,Duitsland en Frankrijk.

Andere Geert

Als je een fiets met bepakking bij je hebt, wordt je aanzien als een andere mens. We hebben gemerkt dat vakantiefietsers veel vertrouwen genieten bij lokale mensen. Doorheen Frankrijk, Europa en zelfs de rest van de wereld was wildkamperen of een plekje vinden in een veld nergens een probleem.
Sinds we vroeger (in Frankrijk notabene) een keer beschoten zijn geweest, proberen we het nu wel altijd even te vragen, als er mensen in de buurt wonen. Zoniet, kan je rustig vrij kamperen. We werden beschoten met een tweeloop omdat de schutter dacht dat we dieven waren. Dus, de les, als er mensen in de buurt wonen, verwittig hen even, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De gastvrijheid die je dikwijls overhoudt bij zulke ontmoetingen zijn mee onze beste fietservaringen.

Mick

Hello,
vorig jaar met m'n vriendin vanuit Belgie, Luxemburg naar de Middelandse zee gefietst. Het beste wat je kan doen is inderdaad gewoon vragen aan de mensen. En als er geen camping is in het dorp (klein dorp) vraag het gewoon aan de burgemeester, wij mochten in Frankrijk onze tent op een dorpsplein opstellen en het gemeentehuis bleef gewoon open opdat wij ons konden wassen en naar toilet konden gaan.
Echt een leuke ervaring.

manu

hoi,
heb vorig jaar de zelfde tocht gedaan en wij zijn wanneer mogelijk toestemming gaan vragen (wat héél goe mee gevallen is)en indien we uit de bewoonde wereld waren tja niets zo leuk als vrij kamperen hé :-)

toon1

In Frankrijk staan bij het binnenrijden van sommige dorpjes borden die het wild kamperen verbieden. Meestal staan er geen (mei 2004, Loenhout-Barcelona-Loenhout, 3987km: 3x vastgesteld) en kun je gerust een plekje vinden dat wat afelegen is.
In Luxemburg, Duitsland en Zwitserland is dit heel wat lastiger, daar mag het enkel met toestemming van de eigenaar. In toeristische gebieden is het zowat overal verboden.

Geert Dewit

Dag Kurt,

Een alternatief voor wild kamperen is gewoon vragen aan de eigenaar van de grond of je een nachtje kan blijven staan. Wij hebben het zo al vele keren gedaan, en meestal met succes, o.a. in Frankrijk. Je stapt gewoon naar een boerderij of een andere plaats die jou geschikt lijkt en je vraagt het maar. Krijg je een 'non', dan probeer je het bij de buren. Het is plezant en avontuurlijk. Je komt met veel mensen in contact, en soms krijg je zelfs een douche of ontbijt aangeboden. Da's dan mooi meegenomen. Je maakt natuurlijk minder kans als er in de buurt een camping is. Die mijd je dus best op je route. Ik moet er wel bij vermelden dat wij altijd onze kinderen bij hadden, en dat wekt meestal sympathie bij de potentiële gastheren. Maar ook zonder kinderen zou ik het proberen.

Succes!
Geert Dewit