Transsiberische Express/plooifiets

espiritovagabundo

hoi,

heeft iemand ervaring met het uitgebreid reizen met een plooifiets? Wij overwegen via de Transmongolische express te treinen tot China, onderweg uitgebreid en herhaaldelijk te stoppen, en dan echt te beginnen fietsen. We zien er echter tegenop teveel de fietsen te moeten demonteren, of daarvoor teveel afhankelijk te zijn van de goodwill van de conducteurs.

Dubbele vraag daarom:

- hoe moeilijk is het met gewone fietsen die treinreis te ondernemen?
- hoe makkelijk fiets je met een goeie plooifiets (tips welkom!) op niet altijd gladde wegen?

Alvast erg bedankt!
Karin

carine

Met stevige trekkingfietsen is het handig als je elkaar helpt bij het overstappen of inladen in de trein. Controleer wel of in China of waar je ook naar toe gaat fietsen mee mogen op de trein.
Als ervaren Europafietser zou ik nooit met een plooifiets een lange tocht ondernemen. Je fiets wordt je tweede thuis en moet je toch comfort bieden, zeker in ruwer gebied.

Bram

Hoi,

Ik heb niet zoveel ervaring met verre reizen maar ben toch wel thuis in de plooifiets, ook met bagage.
Mijn ervaringen zijn:
-Versnellingen zjin wat lastiger, hub versnellingen zorgen voor een betere vouwbaarheid maar het bereik is nogal klein, de gewone versnellingen zijn soms moeilijk op een vouwfiets, er is weinig plaats, weinig grondspeling etc.
Ikzelf heb een 5 en een 8 speed.
-Voordragers is goed te doen en belemmeren de vouwbaarheid bijna niet.
-Het afstellen van de diverse koppelingen is een voortdurende job, er ontstaat na verloop telkens weer wat speling wat resulteert in gekraak onder het rijden, tern is hier wel het betere ontwerp vind ik (brompton heb ik geen ervaring mee).
-Ik heb tevens een fietsje van "eigen ontwerp", dit het formaat van een vouwfiets maar enkel het stuur vouwt, hier rijd ik wel eens off road mee en het is belangrijk stijver en steviger dan een echte vouwfiets heb ik het gevoel, vooral omwille van de dubbele buis tss voor en achter.
Het combineert een beetje de positieve kanten van beide.

Als je wil kan ik wel eens wat fotos opzoeken.

Bram