Fietstocht met kinderen. Berlijn-Kopenhagen?

Nienke

Vorige zomer fietste ik met mijn 2 kinderen, 9 en 11 naar Parijs.
(de vraag om naar Parijs te fietsen kreeg ik toen ze 5 en 7 waren, vorige zomer waren ze er echt klaar voor ;-))

Deze zomer zouden we opnieuw een tocht willen maken.
Het eerste idee was van Kopenhagen naar Berlijn(of andersom).
Ik zie een beetje op tegen het vervoer om met onze fietsen op de trein/bus naar onze beginbestemming te gaan en na de fietstocht weer naar huis.
Is er iemand die hiermee ervaring heeft?

Andere fietsroutes die goed te doen zijn met kinderen, zijn ook altijd welkom. +/- 500/600km.
Ik vrees dat ik niet meer wegkom met een rondje Nederland nu we tot in Parijs zijn geraakt ;-)

groetjes
Nienke

Nienke

We hebben Kopenhagen-Berlijn even uitgesteld(maar houden we zeker in ons achterhoofd!) en we gaan dit jaar helemaal de andere kant op: van Lyon naar La Franqui (vlakbij Perpignan), langs de Via Rhona (toch het deel dat af is..)
Puur een praktische lokatiewissel, omdat we half juli met een groep vrienden vakantie wilden vieren in Zuid-Frankrijk....

goes

Hallo,

Wij hebben 2 jaar geleden een stuk de Velodyssée gefietst: van Morlaix naar La Rochelle, met een ommetje langs de Morbihan. Kinderen waren toen 8/10/12.

Het eerste stuk in Bretagne loopt vooral langs het kanaal, het stuk Atlantische kust is wat afwisselender. De tocht is goed bewegwijzerd, en heel erg fietsvriendelijk aangelegd. In de steden is het soms wat opletten maar verder is het grootste stuk van de tocht verkeersvrij: ontspannen fietsen voor de ouders dus - je hoeft je weinig zorgen te maken als ze voor de zoveelste keer een sprintje willen trekken ;-)
Het stukje Bretagne is heel rustig, langs de kust was het een paar keer moeilijk om kampeerplaatsen te vinden, wegens pal in het hoogseizoen, maar dat was dan ook het enige minpunt.
Tip: Passage du Gois, op voorhand best eens de tijden bekijken, en dan al picknickend afwachten tot de weg open gaat.
Ik had de auto in Morlaix geparkeerd, daar stopt een TGV, en ben die dan op het einde terug gaan op oppikken terwijl de rest op het strand lag.

Vorig jaar hebben we de tour de Bourgogne gedaan, een km of 800 langs de kanalen en de wijngaarden. Persoonlijk vond ik dat iets minder (eentoniger), want na 50 sluizen heb je ze wel gezien, maar de tocht is terug heel kindvriendelijk en de doortocht door de wijngaarden maakt veel goed. Het was snikheet maar de rivieren langsheen de tocht zorgden voor genoeg zwemplezier en afkoeling. Er zitten een paar ambetante trajecten tussen, maar voor 80% is het goed rustig fietsen. Voordeel hier: het is een lus dus qua transport heel gemakkelijk. Wij waren met de auto, maar er is een rechtstreekse TGV vanuit Rijsel naar Montbard (2u).

Voor deze zomer zou ik ook graag Berlijn-Kopenhagen doen, dus mocht je ondertussen al uitgedokterd hebben hoe je er best geraakt met de trein, ik ben geïnteresseerd. Ik heb de indruk dat de nachttrein naar Kopenhagen afgeschaft is ondertussen.

Groeten,
Peter

Wouter Beliën

Hey Nienke,

De fietstocht van Berlijn naar Kopenhagen is echt de moeite, en volgens mij goed te doen met kinderen van 9 en 11 jaar. Zeker het merengebied van Mecklenburg en het traject langs de Deense Oostkust is wondermooi. En gegarandeerd heel wat zwemplezier bij mooi weer!

Wij zijn in 2013 vanuit België via Arnhem en Berlijn naar Kopenhagen gefietst - onze kinderen in de fietskar en op de aanhangfiets. Dan met de trein naar Vejle, met de fiets naar Billund (Legoland - ook een aanrader!) en weer verder met de fiets naar Kolding, om van daar de nachttrein naar Keulen te nemen. Verder verloop van het traject zoals Tuur beschreef. De City Night Line (CNL) nachttrein Kolding - Keulen vertrok in Kopenhagen. Het zou echter kunnen dat de treinverbinding ondertussen afgeschaft is.

Om een idee te krijgen: https://goo.gl/photos/zzjLxriPySF4BDrV7

De Elberadweg is een andere mogelijkheid. Dan rijd je grotendeels 'vlak' in de buurt van de Elbe, bv. van Magdeburg naar Praag. Eerst door de uitgestrekte overstromingsgebieden van de Elbe, dan - wanneer het Elbedal nauwer wordt - tussen wijngaarden en beboste heuvels. Voorbij het wondermooie Dresden, en even verderop - aan de Duits-Tsjechische grens - voorbij de Sächsische en Böhmische Schweiz, heel mooie natuurgebieden met indrukwekkende rotsformaties. Allebei een tussenstop waard!

Vorig jaar reden we de route (600-tal km) met onze Jasper (6) in de aanhangfiets en onze Jonas (8) op z'n eigen fiets. Eerst met diverse treinen naar Keulen, de volgende dag met een rechtstreekse trein naar Magdeburg. Terug met de CNL nachttrein Praag - Keulen (die nog wel bestaat), dan trein Keulen - Aachen, per fiets de grens over tot Welkenraedt, laatste stuk weer met de trein.

Wat foto's die een idee van de route kunnen geven: https://goo.gl/photos/FreYeQttBZXQbPCz7

Mail maar als je nog vragen hebt!

Groetjes
Wouter

Nienke

Merci Tuur,
de website van de Duitse spoorwegen is idd. superoverzichtelijk. We gaan eens verder plannen maken ;-)
Groetjes
Nienke

TuurDB

Dag Nienke,

Ik ben vorig jaar Met de nachttrein naar Wenen gegaan, ben naar Berlijn gefietst en in Berlijn heb ik de trein terug genomen.

Vanuit Belgie fiets meenemen naar Duitsland met de hogesnelheidstrein was niet mogelijk (heb ik toch niet gevonden)

Dus ben ik met de gewone trein naar Welkenraedt gespoord, daar kan je dan een trein naar Aken nemen.

Van Aken ben ik naar Düsseldorf gegaan om daar de nachttrein te nemen naar Wenen.

Wat ik erg handig vond bij het plannen van de treinreis was Bahn.de, de website van de Duitse spoorwegen. Je kan er internationale treinen opzoeken en als je op 'andere zoekopties' klikt kan je selecteren dat je enkel treinen wil zien waar fietsen op mogen.

Ik heb mijn fietsplaatsen gereserveerd in België, de fietsvervoerbewijs moet je dan nog wel in Duitsland kopen.

Als je nog andere vragen hebt, laat maar weten. Ik kan nog een heleboel dingen vertellen, maar ik kan het moeilijk allemaal hier schrijven.

Groetjes,
Tuur